Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów witaminy D. Bardzo często wybieramy witaminę D z polecenia farmaceuty. Zanim dokonamy wyboru, warto poznać kilka bardzo ważnych cech, którymi powinna cechować się witamina D, aby jej zażywanie było jak najbardziej skuteczne. Pamiętajmy, że brak witaminy D lub niewłaściwa suplementacja może skutkować bardzo poważnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia.
Witamina D – jakie ma znaczenie dla naszego organizmu?
Witamina D3 ma bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu. Odpowiada między innymi za zdrowe i mocne kości oraz zęby, silny układ odpornościowy, prawidłowe funkcjonowanie mięśni, utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia, wspomaganie przebiegu reakcji zapalnej, zmniejszenie ryzyka złamań kości, a także dobre samopoczucie. Tak więc bardzo ważne jest, aby utrzymać witaminę D3 na dobrym poziomie. Latem warto zażywać dużo kąpieli słonecznych, a w okresie mniej słonecznym stosować odpowiednią suplementację.
Dlaczego suplementacja witaminy D jest konieczna?
Lato to czas, kiedy najlepiej nasz organizm pochłania witaminę D, nie zawsze jednak mamy go na tyle, aby spędzić na słońcu odpowiednią ilość. Niestety, nawet jeżeli w okresie letnim uda nam się uzupełnić jej braki to zapas ten wystarczy nam zaledwie na dwa lub trzy miesiące. Tak więc jesienią znów odczujemy jej brak, stąd konieczna jest jej ponowna suplementacja.
Jakie są objawy niedoboru witaminy D?
Objawami niedoboru witaminy D są najczęściej bóle mięśni, ciągłe zmęczenie, bóle kości, wypadanie włosów, skłonność do infekcji, nadciśnienie, brak apetytu czy problemy z kośćmi lub stawami. Ponadto nieodpowiednia ilość witaminy D może objawiać się na tle neurologicznym, chodzi tutaj między innymi o rozdrażnienie, obniżone napięcie nerwowe lub pogorszony nastrój. Wiele nowych badań, jakie przeprowadzono, wskazuje również na wpływ niedoboru witaminy D na schizofrenię.
Jaką witaminę D wybrać?
Aby wybrać najlepszą witaminę D, należy kierować się wieloma aspektami takimi jak jej źródłem pochodzenia czy jest naturalna (lanolina, algi morskie) lub sztuczna, oraz tym czy zawiera jedyne czynniki aktywne bez sztucznych dodatków, czy jest opatentowana i oferuje czysty składnik. Wiele osób jest weganami, więc dla nich również ma znaczenie czy dana witamina D spełnia ich oczekiwania. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów witaminy D, warto przed zakupem sprawdzić jej skład, pochodzenie oraz opinie innych użytkowników.
Naturalna witamina D
Najczęściej źródła witaminy D doszukujemy się w słońcu. Jednak najbogatszymi w witaminę D składnikami pokarmów są tłuste ryby morskie i tak w 100 g łososia znajduje się 526 IU witaminy D, następnie w 100 g śledzia znajduje się 216 IU witaminy D i w 100 g sardynki znajduje się 177 IU. Oprócz wymienionych ryb warto również spożywać tuńczyka, halibuta i makrelę. Kolejnym bardzo ważnym źródłem witaminy D są żółtka jaj, a także grzyby (pieprznik jadalny, grzyby shitake, kurki).